Reguliere subsidies aanvragen in crisistijd, wel of niet?

In de markt zien we dat ondernemers in tijden van crisis terughoudend zijn met investeren. Dat is op zich niet vreemd. Hierdoor ontstaan voor u extra mogelijkheden om juist wél gebruik te maken van deze regelingen.

Waar budgetten van sommige regelingen vaak overschreden worden, is het goed mogelijk dat er nu budgetten overblijven. De kans dat u hiervoor in aanmerking komt, neemt toe.

Wilt u, gezien de situatie, ook projecten uitstellen? Heroverweeg dit dan met onderstaande informatie in uw achterhoofd.

1. Kies uw projecten

Subsidies worden onder andere verstrekt voor innoverende projecten. Dit kunnen verschillende typen projecten zijn. Zo zijn er onder andere subsidiemogelijkheden voor technische- en procesinnovaties, verduurzaming, energiezuinigheid, het opzetten van een leeromgeving voor medewerkers, samenwerking en export. Wanneer u een idee heeft welke projecten u uit wilt voeren, wacht dan even met het aangaan van verplichtingen.

2. Zoek naar subsidiemogelijkheden

Kijk welke subsidiemogelijkheden er zijn voor uw project. Subsidie is een bijdrage, u kunt dus uw project wellicht vergroten of uitdagender maken wanneer u subsidie verkrijgt.

Let op de kleine lettertjes

Kijk voor u begint goed naar de voorwaarden en de 'kleine lettertjes'. U zult niet de eerste zijn die een aanvraag indient waarbij u niet aan de voorwaarden voldoet. Het is natuurlijk zonde van uw tijd om voor niets een aanvraag te schrijven en in te dienen.

Kijk ook waar en wanneer u de subsidieaanvraag ingediend moet hebben. Vaak zijn subsidies alleen aan te vragen voor projecten die in de toekomst starten. En te laat ingediend, is ook echt te laat. Ook dan heeft u al het werk voor niets gedaan. Niet handig en teleurstellend bovendien.

Korte klappen maken

Heeft u op korte termijn behoefte aan subsidies voor bijvoorbeeld innovaties of het opzetten van structurele scholingsmogelijkheden voor uw medewerkers? Kijk dan naar regelingen als:

Hoewel de beoordeling van subsidieaanvragen soms even op zich laat wachten, bieden deze regelingen op korte termijn mogelijkheden.

Regelingen als de energie investeringsaftrek (EIA) kunnen interessant zijn, maar de bijdrage bestaat uit een vermindering van de vennootschapsbelasting. Dan moet u dus wel eerst winst maken. Staar u op dit moment niet blind op dergelijke regelingen.

 3. Geld toegezegd krijgen

Als de subsidieverstrekker in uw verhaal gelooft, krijgt u een positieve verleningsbeschikking. Let goed op de administratieve voorwaarden. Pas als het project is afgerond weet u hoeveel geld u daadwerkelijk ontvangt. Reken u dus niet te snel rijk.

Het hele subsidieproces bevat meerdere stappen, maar in dit bericht beperk ik mij tot de beginfasen. In het boek Subsidiekracht dat ik schreef, staat in detail beschreven hoe u met subsidies om kunt gaan.

Wat betekent subsidie?

Subsidie is in de volksmond een verzameling van financiële stimuleringsmiddelen vanuit de overheid. Dit kan dus bijvoorbeeld 'direct geld' zijn, een fiscale maatregel of een borgstelling vanuit de overheid. Subsidies zijn er in veel soorten en maten.

Steuntje in de rug van de overheid

Tot voor kort kwam ik regelmatig ondernemers tegen die principieel tegen subsidies voor bedrijven waren. Dat is vanzelfsprekend hun goed recht. In sommige argumenten die werden gebruikt, kan ik me ook wel vinden. Nu is de situatie echter snel veranderd. Niet alleen ondernemend Nederland staat in brand, eigenlijk staat de wereld in brand. Helemaal voor een handelsland als Nederland, vallen er nu ongenadig harde, rake klappen.

Misschien is dat voor u als ondernemer een reden om, naast de noodmaatregelen, ook eens te kijken naar de subsidiemogelijkheden voor uw onderneming. Helemaal nu niets meer hetzelfde lijkt te zijn, kan het financiële steuntje in de rug van de overheid voor u misschien het verschil maken.

Ik hoop u op deze manier aan het denken te hebben gezet over het benutten van reguliere subsidies in extreme tijden als middel naast de noodmaatregelen. Doe er uw voordeel mee en voor vragen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

8 stappen van een subsidietraject

Subsidie voor uw organisatie? Daar komt heel wat bij kijken. Ook na het ontvangen van de subsidie houdt u als ondernemer verplichtingen. In deze infographic ► 8 stappen van een subsidietraject in beeld.

Lees blog