Waarom verduurzamen van uw pand juist nu belangrijk is

Het lijkt nog ver weg, maar het is goed om hier vast over na te denken - vanaf 1 januari 2023 is het namelijk verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dit brengt voor een aantal mkb-ondernemers nogal wat uitdagingen met zich mee. Gelukkig zijn er subsidies die u kunt gebruiken om uw pand te verduurzamen. Wij zetten twee interessante regelingen voor u op een rij. 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeringen die vallen onder duurzame, energiezuinige of CO2-reducerende technologieën vallen onder de EIA. Hierbij kan onder meer worden gedacht aan:

  • het installeren van ledverlichting of HR glas;
  • zonnepanelen;
  • energiezuinige mechanische ventilatie. 

Hoe werkt het?

Afhankelijk van de investering kan er een percentage van het investeringsbedrag ten laste worden gebracht van de fiscale winst. Maakt u dus gebruik van de EIA-regeling, dan creërt u een win-winsituatie: de energiekosten gaan omlaag én u betaalt minder belasting!

Energielijst

Een belangrijk onderdeel van de EIA-regeling is dat uw investering moet zijn opgenomen op de Energielijst. Deze lijst wordt beheerd door het RVO en jaarlijks beoordeeld en herzien.

Staat uw investering op deze lijst? Dan kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor de energieverbetering van bestaande bedrijfsgebouwen is een aparte sectie opgenomen in de Energielijst 2021. Staat uw investering niet op deze lijst, maar kunt u wél aantonen dat deze voldoet aan de besparingsnormen? Dan kunt u alsnog gebruik maken van deze regeling.

Voorwaarden

Er zijn twee belangrijke voorwaarden om te mogen deelnemen aan deze regeling:

✅ De onderneming is voor eigen rekening en u bent belastingplichtig voor inkomsten- en vennootschapsbelasting in Nederland. 
✅ De investeringskosten bedragen minimaal € 500.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De ISDE is een eenvoudige en overzichtelijke regeling die onder meer interessant is voor de zakelijke kleinverbruiker, zoals bedrijven, particuliere verhuurders, VvE’s en verenigingen. Onder zakelijk kleinverbruiker wordt verstaan een aansluiting van ≤3 x 80 ampère. Alles wat hierboven zit valt onder de regeling stimulering duurzame energie, oftewel: SDE.

Binnen de ISDE kan subsidie worden aangevraagd voor bijvoorbeeld:

  • het installeren van zonnepanelen;
  • een zonneboiler;
  • een warmtepomp;
  • het isoleren van uw pand.

Voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden om gebruik te mogen maken van deze regeling:

✅ Het aanvragen van de subsidie moet worden gedaan voordat het product is aangeschaft.
✅ Het product wordt geïnstalleerd in Nederland.
✅ Binnen 12 maanden, nadat de beslissing op de aanvraag is gedaan, wordt het product in gebruik genomen.
✅ Er is een bewijs aanwezig dat een bouwinstallatiebedrijf het product heeft geïnstalleerd.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw mkb-bedrijf? Neem gerust contact op, we helpen u graag!