WBSO aanvragen voor 2021: wees op tijd!

Dien uiterlijk 20 december je aanvraag in

Als ondernemer ben je aan het eind van het jaar hoogstwaarschijnlijk druk met veel zaken. Denk aan de begroting voor 2021, gesprekken met medewerkers en -vooral in deze moeilijke tijden- bedrijfskundige en financiële vraagstukken die ontstaan door de coronacrisis. 

Ondanks deze drukte is het, juist nu, van groot belang dat je gebruikmaakt van de WBSO-regeling voor 2021. Wees daarbij op tijd met het indienen van je WBSO aanvraag. 

Let op! Kijk goed naar de afwijkende indieningsdatum. Een escape in de vorm van een vormvrije aanvraag is er wel, maar denk goed na of je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken. 

WBSO aanvragen: uiterlijk 20 december 2020 

Als je vanaf 1 januari 2021 gebruik wilt maken van de WBSO, zorg er dan voor dat je aanvraag op 20 december om uiterlijk 23:59 bij RVO is ingediend.

Deadline vervroegd

Normaal mag je je aanvraag indienen tot en met de laatste dag van de maand voorafgaand aan de maand waarin je je activiteiten start, maar in verband met de jaarwisseling heeft RVO besloten om deze deadline te vervroegen.

Begin op tijd met voorbereidingen

Begin dus zo spoedig mogelijk met de voorbereidingen om te voorkomen dat je in de knel komt met het tijdig verzamelen van de gegevens en projectideeën. Je kunt er ook voor kiezen om de WBSO aanvraag later in te dienen, maar dan kan je pas starten met je subsidieprojecten vanaf 1 februari 2021. 

Tarieven WBSO 2021

In 2021 gelden de volgende tarieven voor de WBSO:

Tarief eerste schijf 40% (is nu 32%) 
Tarief eerste schijf starters 50% (is nu 40%)
Grens eerste schijf € 350.000
Tarief tweede schijf 16%

 

Tot een bedrag van € 350.000 aan S&O-(loon)kosten is de hoogte van de afdrachtvermindering 40% (voor starters 50%). Over het bedrag boven de € 350.000 is het percentage 16%.

Vormvrije aanvraag

De WBSO kent sinds jaar en dag de mogelijkheid om aanvragen vormvrij in te dienen. Een vormvrije aanvraag is een incomplete aanvraag. Ook deze aanvraag moet ingediend worden op 20 december om uiterlijk 23:59, maar je krijgt van RVO daarna de tijd om je WBSO aanvraag aan te vullen. 

Uiterlijk in januari 2021

Zoals het er nu naar uitziet zal je vormvrije aanvraag uiterlijk in de tweede of derde week van januari 2021 moeten worden aangevuld. Een precieze datum staat in de brief die je van RVO ontvangt na het indienen van je vormvrije aanvraag. 

Let op datum van RVO

Let op dat de datum die RVO meldt voor het aanvullen van je vormvrije aanvraag leidend is en dat hierop geen uitstel gevraagd kan worden. Realiseer je dus goed wat je doet en of je gebaat bent bij het indienen van een vormvrije aanvraag.

Langere doorlooptijd

Het kan verstandiger zijn om in één keer een goede WBSO aanvraag in te dienen. Je wilt immers ook kunnen genieten van je kerstvakantie en daarna kunnen opstarten met je business. Bovendien is de doorlooptijd van de behandeling van een aanvulling op een vormvrije aanvraag doorgaans veel langer dan bij de 'normale' WBSO aanvragen. 

Nog vragen?

Heb je nog vragen over de WBSO aanvraag voor 2021? Reageer gerust onder deze blog en ik geef zo snel mogelijk een reactie.

Blog
Meer over de WBSO

Komt mijn project in aanmerking voor de WBSO-regeling?

In deze blog vind je praktijkvoorbeelden van subsidiabele projecten. Zo krijg je een idee of er ook voor jouw projectidee WBSO-subsidiemogelijkheden zijn.

Door Leander Popken
Lees artikel

Alles over de WBSO in één overzicht?

Bezoek onze onze 'WBSO-pagina'

Geen reacties
Plaats uw reactie

Reageer op:

Annuleren