Innovatie

Subsidiemogelijkheden voor organisaties die zich bezighouden met innovatie & IT

Staat uw strategie in het teken van innovatie? Heeft u een innovatief idee of bent u een nieuw product, proces of nieuwe programmatuur aan het ontwikkelen? Dan liggen er mogelijk subsidiekansen voor u!

Er zijn verschillende subsidieregelingen en fiscale maatregelen die u aanmoedigen om uw idee om te zetten in een ontwikkeltraject. Welke subsidie u (mogelijk) kunt aanvragen, is mede afhankelijk van de fase waarin de innovatieve ontwikkeling zich bevindt. 

Belangrijke innovatieve subsidies zijn onder meer:

  • MIT Haalbaarheid, deze landelijke subsidie voor mkb bedrijven helpt u verder in het (voor)onderzoek naar de financiële of technische haalbaarheid van uw project.
  • WBSO, bij deze fiscale regeling wordt een deel van uw loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) gecompenseerd. 
  • VIA, een subsidieregeling voor ondernemingen in Noord-Nederland die hun technisch innovatieve idee willen ontwikkelen.  
  • MIT R&D Samenwerking, waarbij u samen met één of meerdere mkb bedrijven werkt aan een nieuwe ontwikkeling.

Klik hieronder op een afbeelding voor meer informatie over de subsidieregelingen:

Subsidies per innovatiefase

Een innovatieve ontwikkeling kan grofweg onderverdeeld worden in vier fases:

  1. Discovery fase, ofwel de ontdekkingsfase: hierin wordt onderzoek gedaan naar de innovatie en/of wordt een innovatief idee getoetst op experimentele basis. Een subsidieregeling die in deze fase thuishoort, is bijvoorbeeld de MIT haalbaarheid
  2. Development fase, ofwel de ontwikkelingsfase, waarin een concept geïmplementeerd en/of getest wordt. De WBSO is een belangrijke subsidieregeling in deze fase, evenals de VIA en de MIT R&D Samenwerking
  3. Demonstration fase, ofwel de demonstratiefase: hierin wordt de werking van de technologie gevalideerd en gedemonstreerd in een relevante én operationele omgeving. Subsidies die van toepassing kunnen zijn in deze fase zijn de Valorisatie, DEI+ en HER+.
  4. Deployment fase, ofwel de introductiefase, waarin de technologie technisch en commercieel gereed is. De volgende stappen zijn productie en marktintroductie.

Subsidiescan innovatie aanvragen

De subsidiewereld is groot en kan - met zo'n 1500 verschillende regelingen - onoverzichtelijk zijn. Wilt u inzicht in de subsidiekansen die u heeft op het gebied van innovatie? Wij kijken graag met u mee voor welke subsidie(s) u in aanmerking komt. Zo kunt u zich volledig focussen op uw innovatieve ideeën! 

Vraag een subsidiescan aan door hieronder het formulier in te vullen: