Subsidie voor elektrische bestelauto

Steden kunnen vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone invoeren. Nieuwe bestelauto's of vrachtwagens die na 2025 op kenteken worden gezet, moeten emissieloos rijden om in deze stadscentra te komen.

Om ondernemers tegemoet te komen, kunnen zij tot en met 2025 subsidie krijgen bij de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelauto. 

Bereid u voor op de maatregel

Steden die een emissievrije zone invoeren, moeten dit minstens vier jaar van tevoren bekendmaken. Op die manier kunnen ondernemers zich op de maatregel voorbereiden. Ook komt er tot eind 2027 een overgangsregeling voor niet-elektrische bestelauto's en tot eind 2029 voor niet-elektrische vrachtauto's.

Subsidie elektrische bestelbus aanvragen

Ondernemers die in een emissieloze zone moeten zijn, konden vanaf 2021 subsidie aanvragen voor de aanschaf of lease van een uitstootvrije bestelbus. De subsidie bedraagt 10% van de nieuwprijs, met een maximum van € 5.000.

Voorwaarden subsidieaanvraag

De nieuwe subsidie kent een aantal voorwaarden:

  • De bestelbus moet een minimale actieradius van 100 kilometer hebben.
  • Er komt per bedrijf een maximum aan het aantal bestelbussen waarvoor subsidie mag worden aangevraagd. 
  • Bij doorverkoop van de bestelbus binnen drie jaar moet de subsidie deels moeten worden terugbetaald. 

Let op! De subsidie kan worden verkregen naast de bestaande investeringsaftrekken, zoals die voor kleinschalige en milieuvriendelijke investeringen.

22 miljoen euro beschikbaar

In 2021 is er voor de regeling € 22 miljoen beschikbaar. Dit betekent dat wanneer de middelen zijn uitgeput er geen subsidie meer aangevraagd kan worden. Tot en met 2025 is er in totaal € 185 miljoen beschikbaar.

Heeft u nog vragen over de subisidie voor een elektrische bestelauto? Neem gerust contact met ons op.