MIT subsidie

U wilt gaan innoveren, maar u bent er niet zeker van of het financieel of technisch haalbaar is. Heeft u al vooronderzoek gedaan en gaat u met een ander bedrijf samenwerken om uw innovatieve project te ontwikkelen?

Dan kan de mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT subsidie) u verder helpen met uw plannen.

Welke ondernemers kunnen profiteren van de MIT?

De MIT is bedoeld voor ondernemers die actief zijn in één of meer van de volgende topsectoren: High tech en ICT, Logistiek, Agri & food, Cemie, Creatieve Industrie, Energy en biobased, Life sciences & health, Tuinbouw & uitgangsmaterialen en Water & maritiem.

Profiteren van de MIT [3 instrumenten]

Er zijn 3 instrumenten in de regeling, ofwel u kunt op 3 verschillende manieren profiteren van de MIT:

 1. Haalbaarheidsprojecten
 2. Kennisvouchers
 3. R&D-samenwerkingen (Research & Development)

Hieronder leggen we elk instrument uit.

1. Haalbaarheidsproject

U bent van plan iets te ontwikkelen maar u weet niet of het technisch kan, of dat er überhaupt een markt voor is. Dan voert u een haalbaarheidsonderzoek uit. Dit is eigenlijk de eerste fase van een ontwikkeling. In dit onderzoek kunnen de technische en economische risico's van een innovatie onderzocht worden. Bijvoorbeeld:

 • literatuuronderzoek,
 • marktverkenning
 • industrieel onderzoek.
 • octrooionderzoek
 • inventarisatie van beschikbare technologie en potentiële partners
 • concurrentieanalyse

Te behalen voordeel haalbaarheidsproject

Het subsidiepercentage voor een haalbaarheidsproject is 40% van de subsidiabele kosten. De subsidie kan hiermee oplopen tot een bedrag van € 20.000, -.

Dit is wat je moet weten voor de aanvraag van de MIT-haalbaarheid:

 • De aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst.
 • Het is een laagdrempelige subsidie die erg populair is. Het is dus van groot belang tijdig te beginnen.
 • Alleen kosten van de aanvrager zijn subsidiabel.
 • De looptijd van een haalbaarheidsproject bedraagt maximaal 1 jaar.
 • U moet binnen 4 maanden na indiening van de subsidieaanvraag starten met de uitvoering van het haalbaarheidsproject.

2. Kennisvoucher

Een kennisvoucher kunt u inzetten wanneer u een kennisvraag heeft over uw innovatie en een kennisinstelling vraagt deze te beantwoorden.

Met deze waardebon kunt u maximaal 50% van de rekening van de kennisinstelling betalen. De maximale waarde van de voucher is € 3.750,-

U moet wel binnen 4 maanden na ontvangst van de voucher een getekende opdracht of offerte inleveren. De kennisinstelling verzilvert de voucher na afloop van het project vervolgens bij RVO.

3. R&D Samenwerking

Binnen een R&D-samenwerkingsproject moeten tenminste twee mkb’ers werken aan het vernieuwen of ontwikkelen van een product, productieproces of dienst. Het project bestaat uit industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling of een combinatie daarvan.

Te behalen voordeel met R&D Samenwerking

De subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten. De subsidie is minimaal € 50.000 en heeft een maximum van € 200.000 voor reguliere projecten. Dat betekent dat een deelnemer minimaal € 25.000 en maximaal € 100.000 subsidie kan ontvangen. Voor grotere projecten bedraagt de totale maximale subsidie € 350.000.

Dit moet je weten over aanvragen van de R&D Samenwerking

 • Subsidie aanvragen is mogelijk van 11 juni t/m 10 september 2021.
 • Eén partij mag niet meer dan 70% van de kosten op zich nemen, waardoor het een eerlijk project blijft voor beide partijen.
 • Alleen de kosten gemaakt door de ondernemers zijn subsidiabel.
 • Aanvragen worden beoordeeld volgens het tenderprincipe: de beste aanvragen worden beloond.
 • De looptijd van een MIT R&D project mag maximaal 2 jaar zijn.

Voorwaarden voor alle MIT subsidies

Zoals u hierboven kunt lezen, verschillen de budgetten voor de MIT per instrument. Maar, de budgetten verschillen ook per regio. Voorwaarden om deel te nemen aan de subsidie, zijn:

 • Een project moet binnen de betreffende regio economisch van waarde zijn.
 • En voor het R&D-samenwerkingsproject geldt dat minstens twee mkb’ers moeten werken aan het vernieuwen of ontwikkelen van een product, productieproces of dienst.

Binnen de MIT-regeling is een apart deel gereserveerd voor innovaties voor duurzame dierlijke producten. Onder duurzamere dierlijke producten worden dierlijke producten verstaan met lagere emissies, die daarnaast bijdragen aan een betere diergezondheid, milieukwaliteit, veevoer-mestkringloop, meer dierenwelzijn of herstel van biodiversiteit.

Overzicht MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT)

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden van de MIT subsidie voor uw bedrijf? Of wilt u weten welke voorwaarden er in uw regio gelden? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Dan bespreken we samen of en hoe u kunt profiteren van de MIT.

Blog

8 stappen van een subsidietraject

Subsidie voor uw organisatie? Daar komt heel wat bij kijken. Ook na het ontvangen van de subsidie houdt u als ondernemer verplichtingen. In deze infographic ► 8 stappen van een subsidietraject in beeld.

Bekijk infographic